Gezondheid

Dat blauwe bessen gezonde vruchten zijn, daar hoeft u niet aan te twijfelen:

Blauwe bessen zijn bloedzuiverend, maar daarnaast hebben ze ook een positieve invloed op ouderdomsdiabetes, worden ze gebruikt als remedie tegen maag- en darmstoornissen en helpen ze tegen nachtblindheid. Van oudsher blijkt gorgelen met blauwe bessensap verzachting te brengen bij ontsteking van de mondholte, keelpijn en verkoudheid. De blauwe bes wordt ook aanbevolen bij klachten in verband met bv. urineweginfecties.

Volgens een wetenschappelijke studie (Journal of Neurscience, 19(18), p. 8114-8121, 1999) hebben blauwe bessen het meeste antioxidantia vergeleken met 40 andere groente- en fruitsoorten. Antioxidantia bezitten de mogelijkheid om vrije radicalen te neutraliseren (dus onschadelijk te maken). Vrije radicalen zijn lichaamseigen deeltjes die, als ze in overmaat aanwezig zijn t.o.v. antioxidantia (wat b.v. het geval kan zijn bij het ouder worden), cellen in het lichaam aantasten en vernietigen. De celbeschadiging kan leiden tot kanker, hartziekten en ouderdomsverschijnselen (zowel geestelijk als motorisch).
De wetenschappelijke experimenten tonen aan dat oude ratten gevoed met blauwe bessen niet alleen een beter korte termijngeheugen hebben, maar ook een beter evenwichts- en coördinatievermogen dan andere oude ratten.

Al deze positieve eigenschappen hangen natuurlijk samen met de samenstelling van de bessen. Volgende tabel geeft een overzicht van de samenstelling en voedingswaarde per 100 g product.

 

Kilojoule 230
Kcal 48
Eiwit (g) 1
Vet (g) --
Koolhydraten (g) 11
Calcium (mg) 6,21
Ijzer (mg) 0.17
Natrium (mg) --
Tetinol --
Vitamine B1 (mg) 0.03
Vitamine B2 (mg) 0.06
Vitamine C (mg) 13